Uvodna riječ 2016 2

Poštovani čitatelji, pred vama je novi broj, godina 20 broj 2(2016) časopisa Knjižničarstvo : glasnik Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema. Knjižničarstvo i nadalje funkcionira, kako je kolegica Mokriš opisala u prvome elektroničkom broju, kao stručno/znanstveni časopis koji nije  lokalno/regionalno ograničen, koji obuhvaća stručne i znanstvene članke s iskustvima, istraživanjima, programima i projektima iz drugih sredina, tj. s područja cijele Hrvatske. Sadržajno, on pokriva teme informacijskih znanosti (informacijskih sustava i informatologije, komunikologije, knjižničarstva, muzeologije, arhivistike, leksikografije i enciklopedistike) te kulturološke teme.

U ovome broju donosimo teme iz različitih sfera informacijskih znanosti.

Rubriku Članci otvara rad Mirne Šušak Lukačević i Ivane Šuvak-Pirić u kojemu autorice donose prikaz rada knjižnica u Republici Indiji s naglaskom na organizaciji i radu visokoškolskih knjižnica. Sljedeći je članak rad Dubravke Čanić, kojim autorica predstavlja grid infrastrukturu, odnosno tehnologiju koja omogućava globalnu suradnju te njezinu ulogu u elektroničkoj znanosti. Prati ga rad iste autorice kojim definira metapodatake i određivanje njihove uloge u upravljanju zapisima. Dijana Klarić u svome članku upoznaje čitatelje s privatnom knjižnicom Franje Cirakija te ulogom koju je ona imala u Požegi od druge polovice 19. stoljeća pa sve do dvadesetih godina 20. stoljeća. Andrea Zubac u svome članku donosi pogled na ženske časopise od 1840. do 1970. godine.

U rubrici O slavonsko-baranjskim knjižnicama upoznajemo Školsku knjižnicu Medicinske škole u Osijeku, dok u Vijestima iz knjižnice možete pročitati o aktivnostima Gradske knjižnice i čitaonice Belišće te Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek o kojima su pisali kolegice i kolege Srđan Lukačević, Jasna Andrišić, Ivana Turk i Siniša Petković.

Rubrika Ocjene i prikazi donosi prikaz knjige „Arhivi i arhivistika za suvremenoga korisnika“ Vlatke Lemić, kojeg je napisao kolega Dino Maganjić.

Za Osobne vijesti  zahvaljujemo kolegicama Ljiljani Krpeljević i Jasni Andrišić.

Također, od ovoga broja uvodimo i novu kategoriju pod nazivom Putevima svjetskih knjižnica. U ovoj rubrici, naši knjižničari prikazati će svjetske knjižnice, bilo da su u njima gostovali, radili ili odrađivali praksu ili ih samo turistički posjetili te se upoznali s njihovim fondovima i načinom poslovanja. Rubriku otvara rad Kristine Kiš koja je imala priliku boraviti u knjižnici Sackler u Oxfordu te odlučila svoje iskustvo podijeliti sa nama.

Novi broj Knjižničarstva – godina 21 broj 1(2017)  namjeravamo izdati u jesen 2017. godine. U ime Uredništva zahvaljujem članovima Društva na povjerenju i pozivam Vas da svojim člancima, prikazima i obavijestima pridonesete kontinuiranome izdavanju časopisa Knjižničarstvo. Vaše radove, priloge, ali i sugestije i kritike šaljite na adresu elektroničke pošte Uredništva knjiznicarstvo.urednistvo@gmail.com.

Merien Hadrović